Hieronta

 Hieronnan fysiologiset vaikutukset :

Hieronnan mekaaninen vaikutus aiheuttaa hiki- ja talirauhasten laskutiehyeiden suuaukkojen avautumista -> lisääntyneen paikallisen verenkierron kanssa lisää hien ja talin eritystä jonkin verran.
Hieronnalla on mekaanisia vaikutuksia myös ihon eräisiin soluihin. Jo melko kevyt ihon mekaaninen puristelu aiheuttaa solujen vaikuttavien aineiden vapautumista ympäristöön. Näillä aineilla (histamiini, serotoniini ym.) on paikallinen verisuonia laajentava vaikutus.

Vaikutus kipuun:

Hieronnalla on kipua poistava vaikutus. Sitä selitetään erilaisin teorioin.
Ns. porttikontrolliteoria on eräs teorioista (myös akupunktiossa käytetty). Porttikontrolliteorian mukaan kipuimpulssit estetään aikaansaamalla tuntoimpulsseja, jotka kulkevat paksuissa ja nopeissa hermosäikeissä.

Vaikutus verenkiertoon:

Valtimoiden toimintaan hieronnalla on epäsuora vaikutus. Valtimoissa veri virtaa sydämestä hiussuoniin päin.
Laskimot muistuttavat pehmeitä nesteen täyttämiä putkia. Jos niitä painellaan ulkopuolisella voimalla, niin niissä oleva veri liikkuu sivelyn suuntaan edellyttäen, etteivät läpät estä kulkua johonkin tiettyyn suuntaan. Laskimoiden läppäsysteemi mahdollistaa veren virtauksen periaatteessa vain yhteen suuntaan. Laskimoiden sisällä olevaa verta siis voidaan hieronnalla vauhdittaa kohti sydäntä.
Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että hierotun kohdan verenkierto lisääntyy joksikin aikaa. Selitys on, että hieronta vapauttaa kudoksista histamiinia ja siten aukaisee sulkeutuneita hiussuonia kudoksessa, erityisesti lihaksessa.

Vaikutus lihaskudokseen:

Hieronnalla tiedetään olevan suuri joukko lihaskudokseen kohdistuvia edullisia vaikutuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hieronta ei lisää lihasvoimaa, mutta hieronnalla on kuitenkin epäsuora merkitys lihasvoiman lisäämisessä. Työ ja harjoitukset saattavat aiheuttaa lihaksen kiristymistä ja kovettumista. Siksi jumissa oleva lihas ei ota harjoitusta toivotulla tavalla vastaan. Hieronnalla on todettu voitavan aikaansaada lihaksen rentoutumista. Trigger -pisteiden käsittely on hyvä esimerkki siitä, kuinka hieronnalla saadaan laukaistua lihasjännitystä. Tämä on erittäin tärkeä seikka hoidettaessa tiettyjä työperäisiä ja urheilun aiheuttamia rasituksia.

Hieronnan vaikutuksia:

Verenkierron vilkastuminen
– Aineenvaihdunnan vilkastuminen ja näin kuona-aineiden nopeampi poistuminen
– Imunestekierron vilkastuminen
– Elastisuuden ja kimmoisuuden lisääntyminen
– Hermoston rentoutuminen/provosoituminen
– Turvotuksen poistuminen

Hieronnan indikaatioita, eli syitä hierontaan:

Lihasjännitykset
– Päänsäryt
– Väsynyt tai tukkoinen lihas
– Lihas- ja kudossairaudet
– Reumaattiset sairaudet
– Traumat
– Rentoutuminen

Hieronnan kontraindikaatiot, eli syitä välttää hierontaa:

-Akuutit traumat
– Infektiot; viruksen, bakteerin tai sienen aiheuttamat (tarttuvat ihottumat)
– Laskimotukokset
– Kuume ja/tai flunssa
– Keinotekoiset verisuonet ja tekonivelet
– Aktiivinen nivel- tai lihasreuma
Alentunut ihotunto
Päihteet
– Syöpä tai muu vakava sairaus (kysy asiasta lääkäriltäsi tai keskustele hierojasi kanssa)